Naši su stari pripremali tjesteninu od biranih sorti pšenice te ju ovisno o mogućnostima oplemenjivali jajima, a za prilog ili "contorno" poznatom krčkom janjetinom ili plodovima mora, svježim ili sušenim. Tako su šurlice, komadić tjesta rukama oblikovan oko pletaće igle i jagnjeći žgvacet sa dodatkom ribanog ovčjeg sira postali neizostavni obrog svih naših svadbi, krštenja i velikih događaja u obiteljima hrvatskog primorja i otoka. Da je to jelo sraslo sa nama vidljivo je i iz raznolikosti imena koji se daju istom obliku: šurlica kao opće prihvaćeni pojam, šurle u romaniziranom gradu Krku ili valjcić u Baški. Glavni naš proizvod su upravo šurlice zbog te tradicije.
RECEPTI ZA OVU VRSTU PAŠTE
Krčke šurlice sa škampima Na maslinovom ulju popržimo sitno sjeckani luk i češnjak. Dodamo škampe i malo ih dinstamo, zalijemo bijelim vinom pa dodamo pelate i temeljcem od škampi. Začinimo po ukusu. Na kraju posipamo sa sitno sjeckanim češnjakom i peršinom. Za to vrijeme pripreme, šurlice su se morale već skuhati.Prelijete ih umakom od škampi i poslužite.
Šurlice s gulašom od janjetine Na luku dinstajte narezano janjeće meso, dodajte češnjaka, rajčice, peršina te začina. Potrebno je malo više vremena dok se ne napravi fini umak koji podlijevamo po potrebi, dodajući vino i vodu. Što smo strpljiviji to će nam gulaš biti bolji.Pustimo nek se gulaš kuha na laganoj vatri,a za zo vrijeme skuhamo šurlice i to u čim više vode jer imamo puno šurlica(za 6 osoba). Kad je sve gotovo poslužite uz čašu crnog vina
Zanatsko trgovački obrt Mariolina iz Krka osnovan je 1993.g. kao obiteljska zanatska radnja za izradu svježe i sušene tjestenine te specifični proizvodi tipičnih za primorje i otoke sjevernog Jadrana. Uz ovu osnovnu djelatnost radnja priprema i razne vrste pizza, sendvića i kolača koje uslužuje u svom prostoru ili dostavlja kupcima na njihov zahtjev. U proteklim godinama nastojali smo kvalitetom proizvoda i uslužnošću osoblja zadobiti svoj dio tržišta.Saznajte više